Bitkiler hiç kuşkusuz girdikleri mekanı güzelleştirir, hayat katar. Dekoratif etkilerinin yanı sıra olduğu yerin havasını temizler, oksijen üretir. Yeşilin insan psikolojisindeki etkisini de hesaba katınca bitkiler mekanlar için vazgeçilmezdir. Ama tüm bunları yaratabilmesi için kendisinin de bulunduğu mekanda mutlu ve sağlıklı olması şarttır. Mekanınıza bitki seçerken dikkat edilecek bir çok faktör var ama bitkiyi koymak istediğiniz yerin ışık ve havalandırma durumu en önemli konulardan. Bazı bitkiler aydınlık, bazı bitkiler ise loş ortamlarda da yaşayabilir. Çok aydınlık seven bir bitkiyi loş bir ortama koyduğunuzda kısa bir süre içerisinde kendisini iyi hissetmemeye başlar ve yaprak döker. Bu nedenle mekana uygun bitkiyi seçerken ne kadar dekoratif olduğuna göre değil, mekanınızdaki şartların bitkinin yaşama şartlarını karşılamaya yetip yetmediğinin sorgulayarak seçim yapmak doğrudur. Eğer merkezi havalandırma bulunan bir ofise bitki alıyorsanız bitkileri yerleştirirken üzerine klima esintisi gelmeyen yerlere konması ayrıca çok önemlidir.
Bu nedenle ofislere bitki önerisi yaparken öncelikle mekanı incelemek ve bitki konması istenen yerlerin ışık ve havalandırma koşullarını incelemek gerekir. Sonrasında ise sıra seralara gidip bu koşullara uyabilecek bitkileri seçmek kalır. Lunlun olarak keşif, mekana uygun bitki önerisi, bitki tedariği ve sonrasında bakımı konusunda hizmet vermekteyiz. Sonrasında ise seralara gidip bu koşullara uyabilecek bitkileri fotoğraflayıp müşterilerimize önerilerimizi yapıyoruz.

Drenaj sistemi olan hafif ve dekoratif akıllı saksı
Saksı seçimi de çok önemli. Artık ağır seramik saksılar yerine drenajı sağlayan rezervuar sistemi olan ve hafif akıllı saksılar var. Bu saksılar ayrıca çok da dekoratif. Bu saksılar hem iç hem dış mekanda kullanılabiliyor. Dış mekanda kullanılırken altındaki tıkaç çıkarılarak kullanılabilir. Saksının hafif olması ve kırılmaması da ofis için ideal özelliklerden. Bu saksıları uzun zaman kullanabilirsiniz.
Bitkiler seçildikten ve saksılara dikildikten sonra ofiste doğru yerlerine yerleştiriliyor. Bundan sonra en önemli iş bitkiyi doğru sulamakta. Bunun için her bitkinin ne ölçüde su istediğine ve ne kadar zamanda bir sulanacağına, spreyleneceğine dair bir eğitim dökümanı hazırlıyoruz ve ofiste çiçek bakımını yapacak olan kişi ve kişilere uygulamalı bir eğitim veriyoruz. En önemlisi bitkinin yalnızca bir kişi tarafından sulanmasını istiyoruz. Eğer birden fazla kişi bitkilerle ilgilenirse normalden daha fazla veya daha az sulanabilir gibi riskleri ortadan kaldırmak için. Sulamalar için her bitki için haftalık çizelge hazırlanmasını öneriyoruz.
Sulama konusu en önemli konulardan. Haftalık sulama çizelgelerinin yanı sıra bitkinin toprağına dokunarak suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak da çok önemli. Bu çizelgeler ilk zamanlar faydalı olabiliyor ama bitkinin toprağını kontrol ederek, bitkinin sağlıklı görünüp görünmediğini de kontrol ederek sulama yapmak çok önemli. Mesela toprak aşırı ıslaksa zaman çizelgesindeki günü atlayıp toprak hafif nemli hale geldiğinde sulamalı, ya da aşırı kurumuşsa çizelgedeki günü beklemeden sulama yapıp çizelgeyi düzenlemek yani kendi doğrularını oturtmak en iyisi. Bu da hafta içerisinde elinizin ara ara kontrol edilmesi demek oluyor. Çünkü ofis ortamının sıcaklığı, içerideki havanın kuruluğu ya da nemliliği, sulama miktarı vs gibi konular bu çizelgedeki durumları az da olsa değiştirebilir.
Bir başka konu da ofis ortamındaki bitkilerin de havalandırmaya ihtiyaç duymalarıdır. Mümkünse arada bir pencerelerin açılması bitkilerin temiz hava almasını sağlar.Yılda iki kere bitkilerin toprak değişimi, gübreleme, budama ve saksı değişimi ile ilgili kontrol edilmesini öneriyoruz. Bu işler için ideal zamanlar kışa girmeden ve ilkbahar dönemleridir.
(Görseller Lunlun tarafından hizmet verilen ofis ve cafe’lerde çekilmiştir.)