Herkes sukulentlerin bakımının kolay olduğunu söylüyor. Evet.. Sukulentlere bakmak çok kolay, hatta neredeyse çok az ilgi ile… Fakat bakıma dair en can alıcı noktaları biliyorsanız…
En önemli konulardan biri sukulentlere ne kadar su verdiğiniz yani sulama miktarınız değil, ne kadar zamanda bir suladığınız.

Bildiğiniz gibi sukulentler çöl ya da kurak yerlerin bitkisidir, bu iklim şartlarına uyum sağlayabildiklerine göre susuzluğa karşı da dayanıklıdırlar.
Yapraklarının üzerindeki kalın yapışkan parlak zar suyun yapraklarından buharlaşmasını önler. Sukulentlerin kendilerine özel fotosentez yöntemi vardır, su kaybını önlemek için gözeneklerini yalnızca geceleri açarlar. Sukulentler suyu tutmakta oldukça iyidirler, kökleri aracılığıyla nefes alıp verirler, eğer kökler ıslak olursa nefes alamazlar. Sukulent her su damlasını köklerine ulaşan son su damlasıymış gibi görüp davranır. Yani topraklarına giren her su damlasını emmeye çalışır. Bu da köklerinin çürümesine yol açar. Sukulentin ölmesine yol açan en büyük faktör çok sulamaktır. Onları öldüren bir seferde çok su vermek değil, çok kısa aralıklarla sulamaktır. Sukulentlerin topraklarının sulamalar arasında tamamen kurumuş olması gerekir.
Sulamalar arası en az 15 gün geçmesi gerekir ama yine de toprağın nemini kontrol ederek iyice kuruduğunu anlayarak sulama yapmak doğrudur.
Ne kadar sulanmalı?
Artık sukulentleri ne kadarda bir sulamayı biliyoruz, fakat ne miktarda sulayacağız?
Bunu anlayabilmek için sukulentlerin vatanı çöllere ve kurak topraklara tekrar gidelim. Çöllerde de bilinenin aksine yağmur yağar, fakat yalnızca yılda birkaç kere yağar. Çölde yağmur yağdığında ise yağmur bardaktan boşalırcasına yoğun olur. Sanki gök aşağıya leğen leğen su döküyormuş gibi. Sukulentlerinizin sulamasını yaptığınızda toprağının iyice ıslanmasını sağlayın. Eğer az sulama yaparsanız saksınızın toprağı iyice ıslanmazsa kökler aşağıya doğru değil, yukarıya doğru büyümeye başlar. Bu da köklerin zayıflamasına neden olur.
Sukulentleri nasıl doğru sularım?
Sukulentin toprağının tamamen ıslanması gerektiğini söylemiştik. Fakat sularken yapraklarına su gelmemesi de oldukça önemlidir. Bu durum yaprağın dalla buluştuğu yerde küf yapabilir, bu da nemli, küflü alan seven zararlıları bitkiye çekebilir. O nedenle sukulent sulama şişelerini -piset-kullanmanızı öneriyoruz. Çoğunlukla bitkiler güneşten yanabilirler, eğer yapraklarının üzerinde su bırakırsanız bu su damlası cam etkisi yapıp, yaprağının yanmasına sebep olabilir.

Yani sulamayı bitkilerin yapraklarına su değdirmeden yalnızca toprağa su değecek şekilde yapmalısınız.
Fazla sulamadan kaçının!
Sulamada toprak yapısı da önemli bir rol oynuyor. Toprak karışımları yosun gibi yüksek su tutma kapasitesine sahip organik materyallerden veya su tutmayan inorganik materyal ve minerallerden (perlit ve kum gibi) oluşabilir. Kaktüs ve sukulentler için su tutmayan toprak karışımları idealdir. Yani toprağın sulandıktan sonra hızlıca kuruması tercih edilir. O nedenle sabah sulaması idealdir, böylece suyun gitmesi için bütün bir gün vardır.
Sukulentleriniz için sukulentlere özel toprak karışımları kullanmanız suyun topraktan hızlıca akıp gitmesini sağlayacaktır.Ya da bu toprağı kendiniz hazırlayabilirsiniz. Yapı marketlerden alacağınız perlit, kum, mini çakıl ve toprakla güzel bir karışım hazırlayabilirsiniz.
Fazla sulamayı önlemek için bir başka yol da saksınızın altında delik olmasıdır. Yani aslında sukulentlere çok yakışan sevimli terrariumlar, beton saksılar ve kahve fincanları sukulentler için en uygun kaplar değildir. Eğer su saksıdan gitmezse saksının aşağısında birikir ve kökün devamlı ıslak kalmasına neden olur.

Tabiki bu şirin saksıları hiç kullanmayın demiyoruz. Kullandığınız saksı delikli değilse bitkileri ekerken drenajı sağlamalısınız. Buna da başka bir yazıda değineceğim.
Sulama için tavsiyeler
- Sukulent tiplerine göre de sulama değişebilir. Mesela kalanchoe haftada bir az da olsa sulanmalıdır, diğer sukulentlere göre daha çok susar. Lithops cinsi yılda 3-4 defa sulanmalıdır, daha fazla sulanırsa ölür.
- Yanlış yapacaksanız daima daha az sulamadan yana olun. Sukulentler zaten susuz kalmaya daha yatkındırlar. Az sularsanız bitkinizi sağlıklı haline döndürmek daha kolaydır, ama çok sularsanız kurtarma şansınız neredeyse hiç yoktur.
- Eğer çeşitli sukulentlerden oluşan bir sukulent aranjmanınız varsa en az susayan cinse göre sulama miktarını ayarlayın. Unutmayın sukulentleri susuz bırakmak aşırı sulamaktan iyidir!
Sukulentler ile ilgili günlük atölyelere ve diğer çiçek atölyelerine https://lunluncicek.com/mevsimsel-cicek-atolyeleri/ sayfasından ulaşabilirsiniz, bizimle sukulent aranjmanı hazırlayabilirsiniz. Sukulent aranjmanlarımıza https://lunluncicek.com/cicekler-bitkiler/bitkiler/sukulent-ve-terrarium/ve https://lunluncicek.com/cicekler-bitkiler/bitkiler/temali-terrarium/ sayfamıza göz atabilirsiniz.